Yleistä tietoa Parkourista

Parkour on liikkumisen taidetta: sitä, että siirrytään paikasta toiseen nopealla, vaivattomalla, tehokkaalla ja dynaamisella tavalla, ilman muita välineitä kuin normaalit vaatteet ja kengät. Tietenkin nämäkin ovat vapaaehtoiset. Lajin harrastajat työskentelevät ahkerasti saadakseen hyppimisestä, roikkumisesta, nappaamisesta, pyörimisestä ja eri esteiden ylittämisestä, alittamisesta sekä kiertämisestä täydellistä liikettä siten, että mikä tahansa eteen tuleva este on voitettavissa. Vaikka tätä harrastetaankin pääasiassa kaupunkiympäristössä, voidaan sitä soveltaa myös vuoristoon ja metsiin.

Parkour kehitettiin 1980–luvulla Ranskassa, mutta sen juuret ovat lähes yhtä pitkällä kuin ihmiskunnan. Perustasolla se on tehokkaiden ja urheilullisten liikkeiden sarjoja, joita ovat harjoittaneet urheilijat, soturit, munkit ja esiintyjät jo tuhansia vuosia.

==Filosofia==
Parkour on enemmän kuin kaupungin läpi juoksemista ja kaiteista roikkumista, sillä se on liikettä yhtä paljon kuin ideologiaa. Perinteiset harrastajat painottavat fyysisen omavaraisuuden ja liikkeen vapauden tärkeyttä, samoin kuin fyysisten ja henkisten esteiden ylittämistä. Henkilökohtainen kasvu on lajissa tärkeää ja kontrolli ja keskittyminen ovat ehdottomia, jotta liikkeet voidaan suorittaa voimalla ja tarkkuudella. Tätä lajia ei kuitenkaan ole tarkoitettu sellaiseksi, missä järjestettäisiin kilpailuja, sillä se sotii vasten sitä uskoa, mikä lajissa on, eli oman itsensä ylittämistä.
Lajin suosion kasvaessa siitä erkautui myös muita haaroja, kuten freerunning, mikä on periaatteessa samaa toimintoa kuin parkour, mutta lisättynä erikoisia kieppejä ja akrobaattisia liikkeitä, jotka ovat näyttäviä, mutta eivät tehosta suoritusta.

==Parkour liikkeet==
Parkour ei eroa muistakaan erilaisista lajeista, siinä että sillä on oma liike varastonsa, joita laissa käytetään. Esimerkiksi karatessa käytetään iskuja, potkuja ja torjuntoja, hyökkääjän torjumiseen. Parkourissa käytetään pyörimistä, vaultteja, hyppyjä, seinä juoksuja ja riippumista, jotta maasto ylitetään sulavasti, oli kyseessä sitten kaupunki tai maaseutu. Internet on nykyään pullollaan erilaisia opastavia videoita ja ohjeita sille, kuinka voidaan harjoitella lajin fyysisiä puolia. Kuten jokaisessa uudessa urheilullisessa tavoitteessa, on tärkeää aloittaa perus asioista, pyrkien aina omien taitojen ja päämäärien korottamiseen, sekä ylittämiseen. On kuitenkin huomioitava, ettei tarkoitus ole loukkaantua, vammautua, tai pahimmillaan kuolla, harjoittelun tai harrastuksen aikana.

Sen takia on oltava erittäin varovaisia, kun vasta aloitetaan. Mikäli omat taidot yliarvioidaan, on loukkaantuminen lähes varmaa, eikä kuolemakaan välttämättä ole kaukana. Hitaasti ja huolella jokaisesta voi tulla lajin osaaja, mutta tähän tarvitaan aikaa, vaivaa ja usein myös kokeneempien tekijöiden apua varsinkin, jotta omat rajat nähdään selvemmin.

==Parkourin tunnetuimmat tekijät==
Jos halutaan saada kokeneempien osaajien apua, kannattaa tutustua muutamiin alan tekijöistä. Lajista löytyy runsaasti uskomattomia urheilijoita, joilla jokaisella on oma uniikki tyylinsä ja osaamisensa. Näiden tekijöiden tyyleihin voidaan tutustua huolella, jotta päästään huomaamaan kuinka erilaista harrastus voikaan olla eri tekijöiden suorittamana ja näkemään, mikä tyyleistä saattaisi olla itselle juuri se oikea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *