Parkour – aloittelijan opas

Parkour on harrastus, josta tulee ensimmäisenä mieleen rakennuksista toiseen hyppiminen ja seinien yli kiipeäminen. Tämä kiehtoo useita ihmisiä, vaikkei oltaisi edes täysin varmoja siitä, mitä harrastus tarkoittaa. Sen katsominen on kiehtovaa. Henkilö liikkuu ympäristön lävitse tavalla, mitä ei aikaisemmin edes ajateltu ja se inspiroi ihmiskehoa kokeilemaan kykyjensä rajoja. Lisäksi se näyttää jo itsessään hyvin hauskalta ja antaa sellaisia taitoja, jotka voivat tulla yllättävissäkin tilanteissa tarpeeseen.

==Mitä parkour on?==

Parkourin ydin on tietyn maaston läpi liikkuminen mahdollisimman luonnollisesti ja tehokkaasti. Tämän harrastajat, niin kutsutut ”traceuerit”, hyppivät, kiipeävät ja kapuavat yli kaikkien tielle osuvien esteiden. Tavoitteena on päästä pisteestä A pisteeseen B mahdollisimman tehokkaasti. Sen historian katsotaan alkaneen Ranskassa ja sillä on juuria armeijan pakenemis- ja välttelytaktiikoissa, jotka ovat peräisin jo 1800 –luvulta. Itse asiassa sana parkour on saanut alkunsa ranskalaisesta lauseesta ”parours du combattant”, mikä viittaa esterataan pohjautuvaan harjoittelumetodiin, jota Ranskan armeija käyttää. Joten vaikka nykyisin sitä pidetään uutena ja mielenkiintoisena tapana ilmaista itseä, sillä on varsinaisia taktisia ominaisuuksia, joilla sotilaiden kuntoa parannettiin.

==Parkourin ja Freerunningin ero==

Freerunnin ja parkour sanoja käytetään synonyymeinä ja vaikka niillä onkin paljon yhteistä, on niissä myös pieniä eroja. Parkour on yksinkertaisesti ympäristön ylittämistä tehokkaasti hyppyjen, keinumisen ja kiipeämisen avulla. Siihen ei sisälly käännöksiä, kuperkeikkoja, tai muita akrobaattisia liikkeitä. Freerunningissa puolestaan tehokkuus ei ole ensisijainen tavoite ja tyylikkään näköisiä pyörähdyksiä ja kieppejä voidaan liittää liikkeisiin. Esimerkiksi netissä nähtävissä olevissa videoissa on usein henkilöitä, jotka suorittavat pyörähdyksiä tai voltteja seinistä ja tämä on juurikin freerunningia. Jos akrobaattiset liikkeet puuttuvat ja esteet vaan ylitetään, puhutaan parkourista.

==Miksi harjoitella parkouria?==

*Parkour on hauskaa
Lajissa koko ympäröimää maailmaa kohdellaan kuin suurena leikkikenttänä. Uusien reittien keksiminen tuttuun ympäristöön on aina hauskaa ja tietenkin tähän kuuluu myös tietynlainen leikkiminen, esimerkiksi jahdattua henkilöä esittäminen. Sillä voidaan valjastaa sisäinen lapsi, joka haluaa vain juoksennella ympäriinsä, tutkia ilman rajoja ja yksinkertaisesti pitää hauskaa.

*Parkour on hyvää treeniä
Juokseminen, hyppiminen, kiipeileminen ja keinuminen – parkour on kokonaisvaltainen treeni, joka samaa aikaa kehittää sekä kehonhallintaa että koordinaatiota.

*Parkour on haaste
Parkour vaatii harrastajaa pistämään sekä henkisen, että fyysisen puolen äärirajoille. Aloittaessa ei välttämättä pystytä suorittamaan tiettyjä liikkeitä, mutta ajan kanssa saadaan sekä tarvittava voima että koordinaatio niiden suorittamiseen. Eteen tulee esteitä, joita ajateltiin ettei koskaan pystyttäisi ylittää, mutta kun itsestä kaivetaan tarpeeksi irti, huomataan että keho pystyy sellaisiin suorituksiin, mitkä ovat aikaisemmin asetettujen rajojen ulkopuolella. Lyhyesti parkour voi auttaa aktivoimaan sisäisen tarpeen haastaa itseään ja kun haasteista selvitään onnistuneesti, saadaan lisää itseluottamusta olla oma itsensä ja kulkea pää pystyssä, myös elämän muilla alueilla.

*Parkour on hyvä tapa saada uusia ystäviä
Parkour on sosiaalinen harrastus ja usein tähän kuuluu ryhmiä, jotka harrastavat yhdessä. Kokonaisuudessaan harrastuksen yhteisö on hyvin ystävällistä ja kannustavaa, eikä kilpailunhalua juuri ole. Tavoitteena on enemmänkin viettää hauskaa aikaa yhdessä ja auttaa toisia parantamaan suorituksiaan.

*Parkour voi pelastaa hengen
Lähes kaikkia kiehtoo ajatus siitä, että itsensä pystyy pelastamaan jos sellainen tilanne tulee eteen. Parkour antaa sekä taidot, että fyysisen tilan tehdä niin. Joskus voi olla hyvin tärkeää pystyä juoksemaan, hyppimään ja kiipeämään esteiden yli ja tilanteesta riippuen, se voi pelastaa jopa hengen. Tähän ei kuitenkaan kovin moni automaattisesti pysty, mutta parkour voi auttaa kaikkia. Erityisen käteväksi muodostuu taito hyppiä katolta toiselle, varsinkin kaupunkiympäristössä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *